woensdag 24 april 2013

History Excursion

Gisteren, dinsdag 23 april, ben ik meegeweest op een History Excursion naar The Slave Lodge, hier in Cape Town. De excursie stond in het teken van de VOC en de daarbijhorende slavernij hier in Zuid-Afrika gedurende de 17e en 18e eeuw.

Samen met Mr. Tucker en Mr. Grobbler nam ik de schoolbus richting Cape Town, waar we de leerlingen zouden ontmoeten aan The Slave Lodge. We waren al redelijk laat vertrokken maar toen we aankwamen bij het museum stonden er nog maar 10 leerlingen. Na een halfuur wachten kwamen er nog wat meer leerlingen toe, maar niet iedereen was aanwezig. Blijkbaar was dit geen probleem, want hoe kleiner de groep, hoe beter voor de gids. Wat er met de leerlingen zal gebeuren die niet aanwezig waren? Zij krijgen waarschijnlijk geen straf of strafstudie.

Na een korte introductie maakten we een wandeling richting Bo-Kaap. Dit is het schilderachtig deel van Kaapstad met z'n vele prachtig gekleurde huisjes. Voorheen stond deze buurt bekend als de Maleisische buurt. De Kaap-Maleiers zijn een bevolkingsgroep in Zuid-Afrika. Ze onderscheiden zich met andere Zuid-Afrikanen door hun godsdienst, de Islam. De inwoners van de Bo-Kaap zijn meestal afstammelingen van slaven die door Nederlanders en Britten in de 16de en 17de eeuw ingevoerd zijn. Ze waren afkomstig uit andere delen van Afrika, Indonesië, Java en elders in Azië, vooral uit toenmalige Nederlandse kolonies. Deze mensen stonden als Kaap Maleisiërs bekend, maar slechts een heel klein percentage kwam effectief uit Maleisië. Daarnaast hebben voormalige slaven na de afschaffing van de slavernij zich in de Bo-Kaap gevestigd. De Bo-Kaap heeft 10 moskeeën waarvan de Auwal Moskee, de eerste en ook de oudste moskee in Zuid-Afrika is (foto).

Eenmaal aangekomen in Bo-Kaap hebben we het Bo-Kaap museum bezocht waar we wat meer uitleg kregen over de buurt. De gids vertelde ons dat de huisjes in de buurt erg gewild zijn vanwege hun geschiedenis maar vooral voor hun ligging. Bo-Kaap ligt namelijk net buiten het centrum van Kaapstad en naast het bedrijvencentrum. De huiseigenaars kunnen de dag van vandaag hun huisje verkopen tussen 2 miljoen en 10 miljoen Rand. Wat erg duur is. De meeste eigenaars beslissen om hun huis te verkopen en zo komen er meer en meer Europeanen wonen in Bo-Kaap, omdat zij dit een enorm goede ligging vinden. Maar dit heeft ook gevolgen. Aangezien er heel wat moskeeën zijn en er zo vijfmaal een oproep wordt gedaan om te bidden, liggen de Europeanen vaak in ruzie met de moslims.

De oorspronkelijk bevolking van Bo-Kaap doet er alles aan om het volk te houden in de buurt, want anders wordt Bo-Kaap overgenomen door Europeanen en verdwijnt de volledige geschiedenis van hun voorouders. Maar hoe zou je zelf zijn als je eigenaar bent van een huisje waar je makkelijk 5 miljoen Rand voor kan krijgen.

Bo-Kaap staat enorm bekend voor z'n gekleurde huisjes. De eigenaars verven hun huisjes zodanig dat zij het mooiste huisje van de buurt hebben. De buurt is namelijk erg in trek bij de media die de huisje prachtig vinden als locatie voor televisie-programma's of fotoshoots. Zo valt er veel geld te verdienen als er een fotograaf jouw huisje uitkiest om te gebruiken als locatie.

Dit was nog maar het eerste deel van de excursie. Morgen post ik het tweede deel met nog wat meer foto's :).

x Miss V













Geen opmerkingen:

Een reactie posten