donderdag 25 april 2013

History Excursion part 2

...

Na Bo-Kaap zijn we terug gewandeld naar het museum, waar een andere gids ons opwachtte. Deze gids is zelf een geschiedenisleerkracht en hij vertelde ons meer over de slavernij en The Slave Lodge. Het meeste wat de gids vertelde had ik al besproken in m'n lessen over de VOC. Wanneer de gids een vraag stelde aan de leerlingen merkte ik op dat de leerlingen van mijn klas telkens goed konden antwoorden op de vragen. Zo was ik toch wel wat trots op m'n klas :).

The Slave Lodge is een klein museum, maar je hebt enorm veel informatie over de slavernij in Zuid-Afrika. Tijdens de rondleiding mochten de leerlingen plaats innemen in een soort hok dat een schip moest voorstellen. De leerlingen moesten zich met zoveel mogelijk in de kleine ruimte plaatsen met de bedoeling om hen aan te tonen hoe slaven werden vervoerd. De gids omschreef de erbarmelijke toestanden waarin de slaven werden vervoerd per schip. De meeste leerlingen werden hier toch wel stil van, want ze beseften nog niet goed hoe erg het moest geweest zijn voor hun voorouders.

Na de rondleiding hadden we een korte lunchbreak. De leerlingen konden even in de zon zitten en daarna trokken we via de Company Gardens naar The National Gallery. Deze galerij is de nationale kunstgalerij van het land waar Nederlandse, Franse en Britse werken hangen uit de 17e, 18e en 19e eeuw. Momenteel loopt er een exhibition over de Land Act van 1913. Deze Land Act gaat over het feit dat de zwarte bevolking maar 7% van al het grondgebied in Zuid-Afrika mocht beheren. Tijdens deze Land Act werden heel wat gezinnen uit hun huis gezet door de blanken. De exhibition toont ook foto's van blanke boerenfamilies die aangevallen werden door zwarten, omdat de zwarten hun land van lang geleden terug willen.

Om de dag af te sluiten wandelden we terug naar The Slave Lodge, waar we een laatste deel van het museum gingen bezoeken. Momenteel loopt er in het museum een exhibition over Oliver Reginald Tambo. Samen met Nelson Mandela en Walter Sisulu was Oliver Tambo een van de stichters van de politieke jeugdbeweging van het ANC in 1943. Met hun politieke jeugdbeweging vochtten ze tegen de apartheid die toen in hun land heerste.

De excursie eindigde al om 14u30 en samen met enkele leerlingen trokken we met het schoolbusje terug naar Camps Bay High School.















Geen opmerkingen:

Een reactie posten