dinsdag 30 april 2013

CBHS: More Than a School

~*~ The best teacher is the one who suggests rather than dogmatizes
and inspires his listener with the wish to teach himself. ~*~
 
Molo!
= Hello in Xhosa :-)
 
Mijn laatste blogbericht dateert van een tijdje geleden. Daar is een goede reden voor. Zowel tijdens als buiten de schooluren, nemen de leerlingen en leerkrachten deel aan een waaier van activiteiten. Er valt altijd iets te beleven in Camps Bay High School! Hoe langer ik hier ben, hoe drukker het wordt.
 
De lessen Afterschool French verlopen zeer goed. Ik heb twee groepen van ongeveer vijftien leerlingen die op maandag & woensdag / dinsdag & donderdag vrijwillig Frans volgen na de schooluren. Ik was tevreden toen ik enkele leerlingen uit Grade 8 & 9 zag opduiken. Deze jongeren hadden blijkbaar genoten van de Introduction to Conversational French de weken ervoor. Dankzij deze lessen hadden zij een duidelijke voorsprong op de rest van de groep. Voor de tieners uit Grade 10, 11 en 12 was het een compleet nieuw vak. Ik werk met verschillende thema's die stap voor stap opgebouwd worden door de leerlingen zelf. De leerlingen komen constant aan het woord. Dit zijn ze niet gewoon want leerkrachten in Zuid-Afrika zijn nog volop actieve lesmethoden aan het ontdekken. Hierdoor zijn de leerlingen altijd gemotiveerd en vinden ze de lessen leuk. Net zoals tijdens de introductie lessen kies ik voor een communicatieve aanpak. Ik gebruik vaak muziek en spelvormen om de nieuwe structuren in te oefenen. Hierdoor onthouden ze de woorden beter en wordt de klassieke herhaling omgetoverd tot een spelronde.
 
Momenteel geef ik geen Engels meer. In Grade 8 & 9 werken de leerlingen aan een onderzoekstaak. Hiervoor moeten ze samenwerken in groepen en worden ze begeleid door de mentoren. Deze opdrachten worden strikt opgevolgd door de Camps Bay English Department. Ik kan dit niet begeleiden omdat de investigation task doorloopt tot het einde van het schooljaar. Alle klassen moeten deze opdrachten nu uitvoeren waardoor lesgeven geen optie meer is. In Grade 10, 11 en 12 lopen er momenteel literatuur- en poëzieprojecten die geleid worden door drie UCT student teachers (lees: stagiaires van de onderzoeksgroep Engels - University Cape Town).
 
Deze veranderingen hebben geleid tot een vierde lessenrooster voor Miss Sylvie. Ik geef nu Physical Education in alle leerjaren. Vorige week heb ik samen gezeten met Mr MZ, mijn mentor voor L.O. Samen hebben we een planning opgesteld voor alle klassen. We hebben duidelijke afspraken gemaakt voor het verdere verloop van de stage. Onze samenwerking verloopt heel vlot. We vullen elkaar perfect aan en kiezen steeds voor een bepaalde aanpak. We stemmen de methodes af op ons doelpubliek en overleggen regelmatig. Deze man heeft me al veel kennis en vaardigheden bijgebracht. Ik leer lesgeven op een andere manier en moet rekening houden met heel wat praktische zaken: materiaal, beschikbaarheid van materiaal/sportvelden/lokalen, opbouw van een sportles, time management (aankleden, les, omkleden)... Het is een uitdaging maar ik ben trots om jullie te laten weten dat ik alles onder controle heb.
In Grade 8 moet ik vaak wedstrijden fluiten en ben ik genoodzaakt om mijn beste voetbaltechnieken en moves uit de kast te halen. In Grade 9 neem ik de komende weken testen af van (step) aerobic. Alle Grade Tens verkennen actieve en uitdagende spelen terwijl de Grade Elevens zwoegen tijdens het maken van een eigen Zumba Choreography. In Grade 12 gaat het er rustig aan toe tijdens de yoga initiatie. Voor alle duidelijkheid: ik kies de lesonderwerpen niet. ;-) De voorbije weken heb ik vooral lesgegeven aan Grade 8, 9 & 11. De meeste lessen in Grade 10 12 kan ik niet overnemen omdat ik dan Frans geef aan Kitunde uit Grade 10. Onze Kit Kat is nog altijd enthousiast en gemotiveerd. Ondertussen kan hij al een aardig woordje Frans spreken.
 
Hier kunnen jullie een blik werpen op mijn verbluffende voetbalvaardigheden:
 




 

Sport wordt hoog in het vaandel gedragen in CBHS. Eigenlijk bestaat een gewone schooldag uit twee delen: een academisch & een sportief/actief deel. De jongeren starten hun dag om 07u55 met een tutor period. Gedurende twintig minuten luisteren ze naar hun klassenleraar. Hij of zij geeft de jongeren belangrijke informatie over het schoolgebeuren en volgt de afwezigheden en schoolresultaten nauwgezet op. Eventuele problemen worden tijdens deze period opgelost. Daarna start het eerste lesuur. Om 14u40 eindigt de laatste les en start het tweede deel van de dag.
Alle jongens en meisjes maken zich klaar voor hun naschoolse activiteiten. Men gaat naar de sporttrainingen, dans- en/of muzieklessen of neemt deel aan toernooien. De school biedt heel wat sporten en activiteiten aan; Conversational French is er één van. ;-)                                     Onderstaande foto's heb ik vorige week genomen na school:
 






 
De leerlingen mogen hun leerkrachten dankbaar zijn want zij begeleiden deze teams vrijwillig. Ze worden hier niet voor vergoed. Ze willen de jongeren een kans geven om zich te ontplooien en om deel uit te maken van een team. Camps Bay High School ligt in Camps Bay, de meest ontwikkelde buurt in Kaapstad. Ondanks het feit dat deze badplaats heel mondain is en veel rijke stinkerds aantrekt, zijn er heel wat leerlingen die uit minder rijke buurten en zelfs uit townships komen. Daarom is het belangrijk om de jongeren zo goed mogelijk op te vangen en om iedereen gelijke kansen te geven. Veiligheid, zelfontplooiing, wederzijds respect en gelijkheid zijn belangrijke normen. Ook tijdens een assembly herinnert de directeur de leerlingen hier vaak aan. Er wordt vaak gepraat over waarden en normen. Dit komt ook uitgebreid aan bod tijdens de lessen Life Orientation.
De volgende foto spreekt voor zich.
 
 
 
Vorige week woensdag heb ik met de directeur een boeiend gesprek gehad over waarden en normen op school. Daarnaast hebben we ook gepraat over het schoolsysteem in Zuid-Afrika en over grote uitdagingen voor de toekomst. Dit hebben we gedaan tijdens onze klim naar de top van Lions Head. De directeur had me samen met Claire, een stagiaire uit Brussel, uitgenodigd voor een bergwandeling. Naast de boeiende gesprekken hebben we vooral genoten van elkaars gezelschap. Claire en ik werden goed in de watten gelegd: we kregen drankjes en snacks op de top. Verder hebben we genoten van het prachtige uitzicht over Kaapstad.
 
 
 
 
Wordt vervolgd...
 
Miss Sylvie


donderdag 25 april 2013

History Excursion part 2

...

Na Bo-Kaap zijn we terug gewandeld naar het museum, waar een andere gids ons opwachtte. Deze gids is zelf een geschiedenisleerkracht en hij vertelde ons meer over de slavernij en The Slave Lodge. Het meeste wat de gids vertelde had ik al besproken in m'n lessen over de VOC. Wanneer de gids een vraag stelde aan de leerlingen merkte ik op dat de leerlingen van mijn klas telkens goed konden antwoorden op de vragen. Zo was ik toch wel wat trots op m'n klas :).

The Slave Lodge is een klein museum, maar je hebt enorm veel informatie over de slavernij in Zuid-Afrika. Tijdens de rondleiding mochten de leerlingen plaats innemen in een soort hok dat een schip moest voorstellen. De leerlingen moesten zich met zoveel mogelijk in de kleine ruimte plaatsen met de bedoeling om hen aan te tonen hoe slaven werden vervoerd. De gids omschreef de erbarmelijke toestanden waarin de slaven werden vervoerd per schip. De meeste leerlingen werden hier toch wel stil van, want ze beseften nog niet goed hoe erg het moest geweest zijn voor hun voorouders.

Na de rondleiding hadden we een korte lunchbreak. De leerlingen konden even in de zon zitten en daarna trokken we via de Company Gardens naar The National Gallery. Deze galerij is de nationale kunstgalerij van het land waar Nederlandse, Franse en Britse werken hangen uit de 17e, 18e en 19e eeuw. Momenteel loopt er een exhibition over de Land Act van 1913. Deze Land Act gaat over het feit dat de zwarte bevolking maar 7% van al het grondgebied in Zuid-Afrika mocht beheren. Tijdens deze Land Act werden heel wat gezinnen uit hun huis gezet door de blanken. De exhibition toont ook foto's van blanke boerenfamilies die aangevallen werden door zwarten, omdat de zwarten hun land van lang geleden terug willen.

Om de dag af te sluiten wandelden we terug naar The Slave Lodge, waar we een laatste deel van het museum gingen bezoeken. Momenteel loopt er in het museum een exhibition over Oliver Reginald Tambo. Samen met Nelson Mandela en Walter Sisulu was Oliver Tambo een van de stichters van de politieke jeugdbeweging van het ANC in 1943. Met hun politieke jeugdbeweging vochtten ze tegen de apartheid die toen in hun land heerste.

De excursie eindigde al om 14u30 en samen met enkele leerlingen trokken we met het schoolbusje terug naar Camps Bay High School.















woensdag 24 april 2013

History Excursion

Gisteren, dinsdag 23 april, ben ik meegeweest op een History Excursion naar The Slave Lodge, hier in Cape Town. De excursie stond in het teken van de VOC en de daarbijhorende slavernij hier in Zuid-Afrika gedurende de 17e en 18e eeuw.

Samen met Mr. Tucker en Mr. Grobbler nam ik de schoolbus richting Cape Town, waar we de leerlingen zouden ontmoeten aan The Slave Lodge. We waren al redelijk laat vertrokken maar toen we aankwamen bij het museum stonden er nog maar 10 leerlingen. Na een halfuur wachten kwamen er nog wat meer leerlingen toe, maar niet iedereen was aanwezig. Blijkbaar was dit geen probleem, want hoe kleiner de groep, hoe beter voor de gids. Wat er met de leerlingen zal gebeuren die niet aanwezig waren? Zij krijgen waarschijnlijk geen straf of strafstudie.

Na een korte introductie maakten we een wandeling richting Bo-Kaap. Dit is het schilderachtig deel van Kaapstad met z'n vele prachtig gekleurde huisjes. Voorheen stond deze buurt bekend als de Maleisische buurt. De Kaap-Maleiers zijn een bevolkingsgroep in Zuid-Afrika. Ze onderscheiden zich met andere Zuid-Afrikanen door hun godsdienst, de Islam. De inwoners van de Bo-Kaap zijn meestal afstammelingen van slaven die door Nederlanders en Britten in de 16de en 17de eeuw ingevoerd zijn. Ze waren afkomstig uit andere delen van Afrika, Indonesië, Java en elders in Azië, vooral uit toenmalige Nederlandse kolonies. Deze mensen stonden als Kaap Maleisiërs bekend, maar slechts een heel klein percentage kwam effectief uit Maleisië. Daarnaast hebben voormalige slaven na de afschaffing van de slavernij zich in de Bo-Kaap gevestigd. De Bo-Kaap heeft 10 moskeeën waarvan de Auwal Moskee, de eerste en ook de oudste moskee in Zuid-Afrika is (foto).

Eenmaal aangekomen in Bo-Kaap hebben we het Bo-Kaap museum bezocht waar we wat meer uitleg kregen over de buurt. De gids vertelde ons dat de huisjes in de buurt erg gewild zijn vanwege hun geschiedenis maar vooral voor hun ligging. Bo-Kaap ligt namelijk net buiten het centrum van Kaapstad en naast het bedrijvencentrum. De huiseigenaars kunnen de dag van vandaag hun huisje verkopen tussen 2 miljoen en 10 miljoen Rand. Wat erg duur is. De meeste eigenaars beslissen om hun huis te verkopen en zo komen er meer en meer Europeanen wonen in Bo-Kaap, omdat zij dit een enorm goede ligging vinden. Maar dit heeft ook gevolgen. Aangezien er heel wat moskeeën zijn en er zo vijfmaal een oproep wordt gedaan om te bidden, liggen de Europeanen vaak in ruzie met de moslims.

De oorspronkelijk bevolking van Bo-Kaap doet er alles aan om het volk te houden in de buurt, want anders wordt Bo-Kaap overgenomen door Europeanen en verdwijnt de volledige geschiedenis van hun voorouders. Maar hoe zou je zelf zijn als je eigenaar bent van een huisje waar je makkelijk 5 miljoen Rand voor kan krijgen.

Bo-Kaap staat enorm bekend voor z'n gekleurde huisjes. De eigenaars verven hun huisjes zodanig dat zij het mooiste huisje van de buurt hebben. De buurt is namelijk erg in trek bij de media die de huisje prachtig vinden als locatie voor televisie-programma's of fotoshoots. Zo valt er veel geld te verdienen als er een fotograaf jouw huisje uitkiest om te gebruiken als locatie.

Dit was nog maar het eerste deel van de excursie. Morgen post ik het tweede deel met nog wat meer foto's :).

x Miss V













dinsdag 23 april 2013

* Dress to Impress *

BREAKING NEWS
WANTED: teachers @ CBHS

Tuesday 23 April, Camps Bay High School, Camps Bay, Cape Town.

De gekte is losgebarsten! Camps Bay High lijkt wel een circus vandaag! De campus ligt er verlaten bij. Er zijn geen leerkrachten meer te bespeuren in en rond de school. De leerlingen zijn ondertussen een zoektocht naar hun rolmodellen gestart...

Tijdens de cultural period deze morgen werden de jongeren geconfronteerd met vreemde figuren. Talloze bekende auteurs en personages uit literaire werken zijn de revue gepasseerd. Alle grades moesten in hun houses (klasgroepen) de karakters identificeren. Een opgave voor echte speurneuzen. En vooral heel veel fun voor de hoofdrolspelers. :-)

Misschien kunnen jullie de onderstaande figuren ontmaskeren?!













The one and only CBHS English Department heeft de aanslag (lees: ontvoering van leerkrachten) deze middag opgeëist. Uit goede bronnen hebben we vernomen dat de lesgevers in goede toestand verkeren...

This was the latest local news, brought to you by Miss Sylvie.

donderdag 18 april 2013

The Art of Teaching @ Camps Bay High

 
~*~ Good teachers are those who teach us not for a written test,
but rather for the final exam called life. ~*~

Hiya!

Sinds mijn laatste blogbericht is er opnieuw veel veranderd voor mij op school.
Ondertussen geef ik conversational French in twaalf verschillende klassen. De leerlingen zijn enorm enthousiast en werken goed mee. Ik laat ze zo veel mogelijk aan het woord en kies daarom bewust voor een communicatieve aanpak. De mentoren staan dagelijks versteld van de actieve medewerking en aandacht. In Camps Bay High School zijn de leerkachten dit niet gewoon. ;-)
Daarom heb ik besloten om een afterschool French course in te richten. Alle jongeren, ongeacht hun grade, kunnen ofwel op maandag- en woensdagnamiddag of op dinsdag- en donderdagnamiddag lessen Fransen volgen. Op een ludieke en creatieve manier worden ze ondergedompeld in een taalbad. Morgen tijdens de assembly zal het nieuwe concept voorgesteld worden. We rekenen alvast op een grote opkomst.

  
Vanaf volgende week zal ik opnieuw Engels geven in Grade 8 & 9. Ik kijk er al naar uit!
 
Vandaag zijn we gestart met een nieuwe cycle. Voor de jongeren uit Grade 9 betekent dit dat ze zelf een danschoreografie moeten maken. De meisjes hebben hier geen probleem mee. De jongens trekken gekke bekken tijdens deze opdracht. De meesten hebben nog steeds de basispassen niet onder de knie en doen ook geen moeite om er iets van te maken. De volgende beelden spreken voor zichzelf. Girls versus Boys.
 

 
Gelukkig zijn er ook uitzonderingen. Check these boys out! :-)
 
 
  
Over het algemeen, ben ik tevreden over de inzet tijdens de lessen L.O. Enkele sfeerbeelden:
 






 
Wegens werkzaamheden aan de sporttereinen op school, hebben we geen geschikte binnenruimtes meer voor Physical Education. Ik moet telkens een oplossing zoeken, afhankelijk van de vrije lokalen en het weer. Sommige lessen worden zelfs afgelast hierdoor.
Mr MZ, mijn mentor voor L.O., geeft me steeds meer verantwoordelijkheid. Zo mocht ik deze week Zumba helpen geven in Grade 11 en stond er yoga op het programma voor de matrics, de leerlingen uit Grade 12. Door de werken kon ik geen geschikt lokaal vinden voor de yoga en ben ik met de matrics naar de gym gegaan.
 
 




  
De rugby boys zien hun leerkracht ook graag werken & moedigen me aan om mee te sporten.
 
 
Zo blijf ik ook fit tijdens mijn verblijf in Kaapstad. ;-)
Vanavond ga ik opnieuw Zumba gaan volgen in Cape Town City Centre. Als aerobiclesgever, is het plezant om lessen van een andere instructor mee te volgen. Ik put hier veel inspiratie uit voor mijn lessen in Camps Bay High en zal hier thuis ook mee aan de slag kunnen gaan. Mr MZ heeft me vorige week een Zumba pakket bezorgd met gewichtjes en nuttige DVD's. I just love it!
 
Naast de lessen Frans, Engels en P.E., moet ik vaak afwezige leerkrachten vervangen. Soms krijgen de leerlingen een opdracht of is er studie. Meestal mogen ze zich gewoon bezighouden en praten met elkaar. De tieners luisteren graag naar muziek en gamen vaak op hun GSM. Andere jongens gooien dan weer met een bal en vinden dat blijkbaar nog grappig ook...
 


 
Nog een grote drie weken en onze stage zit er al op. Ik zal met pijn in het hart naar huis gaan!
Alhoewel ik drukke dagen beleef @ CBHS, zal ik het missen. De afgelopen dagen heb ik meestal zes of vijf uur van de zeven lesgegeven. Aangezien ik drie verschillende vakken geef, moet ik me altijd haasten om op tijd bij de juiste groep te belanden en om me om te kleden.
Busy times! Just the way I like it.

I will keep on enjoying this internship to the fullest and make each day count!

Teaching is a passion. My passion.

Kind regards

Miss Sylvie