Oi!
Gisteren, maandag 6 mei, ging ik samen met enkele geschiedenisleerkrachten en Grade 11 naar de Nationale Archieven in Kaapstad. We bezoeken deze archieven naar aanleiding van National Archives Week.
Samen met heel Grade 11 trokken we in twee volgepropte schoolbusjes richting Kaapstad waar we rond 9u00 aankwamen. De voormiddag begon met een algemene uitleg over de Nationale Archieven, voor de meeste leerlingen was dit zichtbaar nogal saai. De man had het over de documenten die ze bewaren en uit welke tijd ze afkomstig zijn. Binnen de archieven in Kaapstad vind je vooral documenten die terug tot de 17e eeuw, ten tijde van de VOC en de Britse kolonies binnen Zuid-Afrika. De documenten zijn van de toenmalige regeringen of van de VOC en andere grote handelsbedrijven. In Kaapstad krijgen ze de oude documenten van de verschillende provincies, dus het grootste deel van alle belangrijke documenten binnen Zuid-Afrika bevinden zich in deze archieven.
Een leerling vroeg tijdens deze oorlog waar de documenten zich bevonden over de Boer War en over de slavernij. De gids kon ons vertellen dat oude documenten over de Boer War zich vooral in Bloemfontein bevonden, omdat daar het grootste deel van de oorlog plaatsvond. De documenten over de slavernij, zoals lijsten met de namen van de slaven, bevinden zich in de nationale archieven in Kaapstad.
Na de uitleg trokken we met de groep rond in het gebouw van de Nationale Archieven. De gids bracht ons naar een van de kamers waar ze oude documenten bewaarden uit de tijd van de VOC. We kregen het dagboek van Jan van Riebeeck (Nederlandse leider van de eerste vestiging in Kaapstad) te zien en boeken met daarin namen van slaven die werkten op een plantage. De leerlingen vonden dit erg interessant omdat ze effectief het originele document voor hun neus zagen liggen.
Nadat de leerlingen even konden rondlopen tussen de rekken vol met eeuwenoude documenten, trokken we naar een kamer waar 2 vrouwen bezig waren met het digitaliseren van de documenten. De vrouwen halen de documenten uit elkaar, leggen het onder een fotocamera, nemen er een foto van en stoppen het terug in elkaar om dan terug in de archieven te plaatsen. De foto's zelf sturen ze op naar de Verenigde Staten. De VS digitaliseren de foto's en sturen het dan terug naar Zuid-Afrika, waar ze een databank aanleggen met alle documenten.
We kwamen ook heel wat te weten over hoe ze hier de documenten bewaren. Heel wat documenten hebben heel wat schade en hier zorgen ze ervoor dat ze gerepareerd worden en zo langer mee kunnen gaan. Het repareren van deze documenten is erg duur, want ze hebben hiervoor erg delicaat materiaal voor nodig zoals Japans papier. Ook laten ze speciale dozen overkomen van Nederland waarin ze foto's kunnen bewaren.
De excursie eindigde om 11u00 en eenmaal we terug aangekomen waren aan de schoolbusjes zagen we dat ze allebei een wielklem hadden. Blijkbaar hadden we ons verkeerd geparkeerd. Mr. Tucker kon al snel iets regelen met de verantwoordelijke en zo waren we snel terug in school.
- Miss V
Geen opmerkingen:
Een reactie posten